Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

De autoverzekering vergelijken in drie eenvoudige stappen

Je autoverzekering vergelijken voordat je deze gaat afsluiten is belangrijk omwille van verschillende redenen. Allereerst zal je kunnen vaststellen dat je door het uitvoeren van een vergelijking een goed beeld zal krijgen van de verschillende mogelijkheden die je op de markt aan kan treffen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je door het uitvoeren van een vergelijking meteen kan achterhalen welke autoverzekering voor jou nu echt de meest voordelige is. Voor iedereen die een auto in het Nederlandse verkeer wenst te brengen is het in ieder geval een absolute must om ervoor te zorgen dat deze (passend) is verzekerd. Hoe je dat nu het best kan doen tegen een zo voordelig mogelijk prijskaartje laten we je bijzonder graag ontdekken door middel van de informatie zoals aangegeven hier op deze pagina. 

Waarom je autoverzekering vergelijken?

Voordat we dieper ingaan op de drie stappen die je moet ondernemen met betrekking tot een autoverzekering vergelijken is het natuurlijk belangrijk om even de vraag te beantwoorden waarom het uitvoeren van een vergelijking in de praktijk interessant is of kan zijn. In principe zijn hier verschillende redenen voor aan te halen. Allereerst is er het feit dat het vergelijken van een autoverzekering belangrijk is om je een goed idee te geven van hetgeen er op de markt is terug te vinden. Hiermee bedoelen we niet alleen de verschillende soorten autoverzekeringen, maar ook het aanbod bij verschillende verzekeraars. De premie die je moet betalen voor het afsluiten van een verzekering voor je auto wil namelijk in de praktijk wel eens behoorlijk sterk uiteenlopend zijn.

Je autoverzekering vergelijken doe je uiteraard niet alleen maar om jezelf een goed beeld te geven van de mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. Bovendien is het ook nog eens zo dat het uitvoeren van zo’n vergelijking erg belangrijk is om de beste prijs te kunnen achterhalen voor je verzekering. Wil je dus met andere woorden de periodieke verzekeringspremie voor je autoverzekering zoveel mogelijk kunnen beperken? Dan is het zonder meer de moeite waard om te overwegen om een vergelijking uit te voeren voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde verzekering? Zo ben je pas echt altijd zeker van de meest optimale prijssetting. 

Hoe kan je het best je autoverzekering vergelijken?

Nu je ondertussen weet waarom het uitvoeren van een autoverzekering vergelijking altijd een goed idee is, is het tijd geworden om even verder te kijken. De vraag die de meesten zich nu namelijk zullen stellen is natuurlijk hoe je zo’n vergelijking nu precies het beste kan uitvoeren. Wel, in principe zijn er drie stappen die je op dit vlak moet zien te doorlopen. Welke stappen dit (in grote lijnen) nu precies zijn zal meteen duidelijk worden door middel van de onderstaande informatie.

Stap 1: Waar ga je de vergelijking precies uitvoeren?

Een autoverzekering vergelijken is mogelijk via verschillende kanalen. In eerste instantie kan je dit bijvoorbeeld doen via een neutrale vergelijkingssite. Het betreft hier een website die specifiek is gespecialiseerd in het vergelijken van autoverzekeringen. Door gebruik te maken van een dergelijke website zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op diverse voordelen, namelijk:

  1. Je kan in een mum van tijd de meest voordelige autoverzekering achterhalen; 
  2. Je voert een vergelijking uit tussen autoverzekeringen bij alle verzekeraars; 
  3. Je bent verzekerd van een echt objectief eindresultaat; 

In het bijzonder dit laatste voordeel is er één waar je vaak alleen maar van kan genieten wanneer je de keuze maakt om een autoverzekering te gaan vergelijken op een objectieve vergelijkingssite. Een tweede optie waarover je eveneens beschikt is het uitvoeren van een vergelijking op de website van een verzekeraar zelf. Uiteraard is dit eveneens een mogelijkheid, alleen is de uitkomst van de vergelijking in dit geval wellicht net wat minder objectief. Daar moet je dus wel rekening mee houden.

Stap 2: Ga op zoek naar de voor jou beste autoverzekering

De tweede stap bestaat uiteraard uit het bepalen wat voor jou nu precies de meest interessante en beste autoverzekering is. Hierbij moet je natuurlijk allereerst goed kijken naar de verschillende soorten autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de drie opties zoals hieronder aangegeven: 

  1. De WA-verzekering; 
  2. De beperkt cascoverzekering; 
  3. De volledige cascoverzekering of de allrisk; 

Meteen wordt tijdens een autoverzekering vergelijken duidelijk dat de WA-verzekering veruit de voordeligste verzekering is van allemaal. Dit betekent echter helemaal niet dat ze ook altijd de meest interessante piste is om te bewandelen, in tegendeel. Het is namelijk zo dat deze verzekering enkel en alleen maar de schade dekt aan auto’s van derden. De eigen schade wordt dus met andere woorden op geen enkele manier vergoed. In het bijzonder voor mensen die rijden met een dure auto of voor zij die echt veel kilometers afleggen spreekt het voor zich dat dit niet meteen interessant is. Vergelijk dus zeker grondig de verschillende autoverzekeringen die er allemaal beschikbaar zijn en maak pas dan je uiteindelijke keuze. 

Stap 3: Bekijk waar finetuning is vereist 

Een erg belangrijk punt om altijd rekening mee te houden bij een autoverzekering vergelijken heeft te maken met de eventuele finetuning die uiteindelijk nog is vereist. Er dient dan ook rekening mee te worden gehouden dat de uitkomst van een autoverzekering vergelijking nooit voor de volle honderd procent sluitend is. Met andere woorden, er zijn altijd nog factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Een klassiek voorbeeld hiervan is uiteraard het schadeverleden van de bestuurder in kwestie. Is er sprake van een ernstig schadeverleden? Dan is de kans ongelofelijk groot dat de prijs die de vergelijking je heeft aangegeven sterk dient te worden vermeerderd. 

Hou er bij een autoverzekering vergelijken finaal ook altijd rekening mee dat de prijs die wordt aangegeven is gebaseerd op het standaard eigen risico. Wil je graag hebben dat de periodieke verzekeringspremie wordt verlaagd en kan je als gevolg daarvan best leven met een hoger bedrag dat je moet betalen bij een schadegeval? Dan is het altijd interessant om te overwegen om het eigen risico te verhogen. Je zal kunnen vaststellen dat je op die manier meteen je autoverzekering behoorlijk wat goedkoper kan maken.