Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Fietsen als favoriete hobby

e-Chopper kopen

Als Nederlander ben ik praktisch op de fiets geboren. Opgroeien aan zee, in Amsterdam, betekende een heleboel zomerse fietstochten en zonovergoten stukken over fietspaden. Natuurlijk moet je wel af en toe een nieuwe fietslamp kopen Maar ik was ook een vroege, gretige aanhanger van andere fietsvriendelijke technieken: fietsen bij elke gelegenheid, fietstochten maken met familie en vrienden, lid worden van fietsclubs die dag en nacht fietsten en meedoen aan een avontuurlijke fietstocht.

Wees niet bang om te fietsen

Ten eerste was ik niet bang. Ik herinner me nog net zo levendig de eerste keer dat ik op een fiets zat en me realiseerde dat ik veilig zou zijn: Het was de regenachtige winter nadat mijn ouders voor mijn oudere zus en mij een wat fietsonderdelen kopen voor op het balkon. In tegenstelling tot veel mensen draag ik altijd een helm als ik ga fietsen. Ik vind dat een helm verplicht zou moeten zijn voor volwassenen, maar helaas is dat niet zo. Als ik het vergeet, kan ik in het ziekenhuis belanden. Ik wil niet dat dat gebeurt.

Een helm raad ik echt aan

Dus draag ik een helm voor de veiligheid. Dit weekend ga ik met de fiets naar Zuid, een stad in Nederland met prachtige stranden en kasseienstraten, en doe ik mee aan het 25e jaarlijkse Haarlem-Goetsen-Midden-Dorf fietsfestival om geld in te zamelen voor de fietsclub. En om te praten over mijn favoriete manier van fietsen. Deze traditie hoop ik nog lang mee te kunnen maken.

In Nederland is de fiets een onderdeel van de cultuur, mijn buurman kan zelfs een fietsenrek monteren. De meeste volwassenen zijn opgegroeid op de fiets, en ze dragen die fietsbroek overal: De fietspaden, de straat, boodschappen doen, werk. Het maakt ze niet uit of je in korte broek of rok fietst. Zoals alles in Nederland, is het daar anders.

Hoewel ik helemaal geen fietsbroek draag, ben ik een grote fan van fietsen. Het is eigenlijk mijn favoriete manier van reizen. Ik fiets zowel binnen als buiten, in Nederland en in Californië, op straten, heuvels, zandwegen, stranden en bergen. Fietsen is een manier om te nieuw landschap te ontdeken, zeker het klimaat in West-Amerika spreekt mij zeer goed aan. De zon schijnt er namelijk net een tikkeltje vaker dan die zichzelf in Nederland vertoont.