Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Truckverlichting: voor sfeer en veiligheid

Standaard verlichting

Als chauffeur zit ik dagen achter elkaar in mijn vrachtwagen cabine. Ik beschouw mijn vrachtwagen dan ook als mijn tweede huis en vind de decoratie daarom erg belangrijk. Truckverlichting zorgt voor een extra ervaring en geeft meer sfeer aan de cabine. Ik geef, uit eigen ervaring, graag wat meer informatie over de verschillende type verlichtingen en ook het belang van verlichting voor de veiligheid.

Verlichting

Verschillende soorten vrachtwagenverlichting

Truckverlichting kan worden onderverdeeld in twee soorten verlichting, namelijk: LED-lampen en halogeenspots. Deze lichten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en soorten.

LED lampen


LED-lampen zijn energiezuinig, gaan lang mee en vermoeien de ogen niet. Je kunt kiezen uit verschillende verlichtingskleuren, zoals blauwe en rode lampen. Een ander voordeel van LED-lampen is dat ze nauwelijks opwarmen. LED-verlichting is tevens milieuvriendelijker dan gewone vrachtwagenverlichting. De branduren zijn tussen de 35.000 tot 50.000. Dit terwijl een normale gloeilamp tussen de 1.000 tot 2.000 uren kan maken. De meest gebruikte LED-lampen voor vrachtwagens zijn die van 24 volt. Deze lampen worden altijd aan een aantal zeer grondige tests ondergaan: testspanningen van tot wel 28,5 volt, testcycli (3 keer 10 uur non-stop), temperatuur testen tot 40°, etc. Deze lampen zijn zeer populair bij de truckers. Daarom bieden online winkels ook zo’n grote keuze (meer dan 100 verschillende producten).

Halogeen lampen


Halogeen lampen worden ook veel gebruikt als vrachtwagenverlichting. Halogeenlampen zijn gevuld met broom of jodium, waardoor het gewone gloeilampen zijn. Halogeenlampen hebben een 15 tot 20% hogere efficiëntie dan conventionele gloeilampen. Ze zijn meestal goedkoper dan LED-verlichting.

Standaard verlichting

Verlichting van de cabine voor de veiligheid

Vrachtwagenchauffeurs zoals ik hebben vaak zeer lange dagen en onregelmatige rustschema’s. Lang wakker en alert blijven is cruciaal om een productieve bestuurder te zijn en veilig te rijden. Ook daarom is de truckverlichting van de cabine erg belangrijk. Vermijd ’s nachts een hoog contrast, want het contrast tussen de felle lichten en de totale duisternis van de nacht zorgt ervoor dat de ogen in korte tijd slaperig aanvoelen. Het wordt aanbevolen om ’s nachts het interieur van de cabine te verlichten met bijvoorbeeld een zacht rood licht.