Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Uitlaat vervangen: wanneer is dit nodig?

Hoor je een rammelend of brommend geluid tijdens een autorit of ruik je uitlaatgassen in je auto dan is het grote kans dat dit afkomstig is van de uitlaat. Is dit het geval dan is het verstandig om te kijken of je uitlaat vervangen dient te worden.

Wat kan schade brengen aan de uitlaat van je auto?

De uitlaat is aan rubbers opgehangen om trillingen van de carrosserie te isoleren. Daarnaast dient de uitlaat spanningsvrij gemonteerd te worden. Is dit niet het geval dan kan de uitlaat door bewegingen van de motor gaan breken of scheuren. Ook kan condensvorming veel schade brengen aan je uitlaat. Condens blijft namelijk in de achterdemper zitten en kan daardoor gaan roesten. Afremmen en snel optrekken met je auto is ook schadelijk voor je uitlaat. Door het steeds weer uitzetten en krimpen van de materialen kan er materiaalmoeheid optreden en gevolg is een lekke uitlaat. Een lekke uitlaat moet altijd worden vervangen. Een nieuwe uitlaat bestellen kan eenvoudig online.

Wat zijn de gevolgen van een lekke uitlaat?

Heb je te maken met een lekke uitlaat dan kan dat onaangename en ernstige gevolgen hebben voor je auto. Zo heb je een hoger brandstofgebruik. Komen er giftige gassen in het interieur te zitten. En kan er brandschade ontstaan als weglekkende uitlaatgassen tegen de bumper of carrosserie blazen. Als de politie ziet dat je een lekke uitlaat hebt dan kun je een boete krijgen. Vaak is de boete duurder dan het onderdeel vervangen.

Hoe een lekke uitlaat herkennen?

Maakt de uitlaat een rammelend geluid, ruik je uitlaatgassen binnen je auto of maak je auto een brommend geluid dan is het tijd om je auto te inspecteren. De grotere lekkages kunnen makkelijk gezien worden. Bij kleine lekkages kun je het beste het uiteinde van de uitlaat afdichten met een poetsdoek. De motor laat je vervolgens stationair lopen en als de uitlaat lek is dan kun je horen waar de lekkage precies is. Dit onderdeel moet je vervolgens gaan vervangen. Ook is het mogelijk dat de uitlaat niet lekt, maar dat het binnenwerk los is. Is dit het geval dan kan dat een rammelend geluid veroorzaken. Controleer door de demper te schudden of te bekloppen en in dit geval kun je het beste de demper laten vervangen.