Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Waarom kiezen voor telematica voor jouw wagenpark?

Als bedrijf dat veel goederen transporteert is het belangrijk om alle voertuigen goed in de gaten te kunnen houden. Het is belangrijk om precies te kunnen zien waar bepaalde voertuigen zijn zodat je een accurate schatting kan maken van wanneer goederen worden geleverd. Het gebruiken van telematica zorgt ervoor dat voertuigen gevolgd kunnen worden door een tracking apparaat. De tracking is aangesloten aan geavanceerde software die de gegevens kan verzamelen en in een duidelijk overzicht kan weergeven. Een tracking systeem kan onder andere de locatie, snelheid en remgegevens weergeven. Voor de logistiek is dit essentieel om de distributiekanalen in de gaten te houden. Hier zul je een aantal redenen vinden waarom telematica zo belangrijk is. 

Verbeteren van de productiviteit

Ten eerste kan de productiviteit drastisch verhoogd worden door een tracking systeem te gebruiken. Een tracking systeem geeft namelijk de exacte locatie van een chauffeur weer. Dit geeft de mogelijkheid om van tevoren de weg te controleren op eventuele files. Wanneer er een file is geconstateerd kan de chauffeur omgeleid worden naar een minder drukke weg om zo op tijd de goederen te leveren. Het systeem doet dit snel en automatisch waardoor de meeste filevormingen vermeden kunnen worden. Ook kunnen managers op deze manier nieuwe klussen en opdrachten toevoegen wanneer ze zien dat een chauffeur zich dicht bij een klus bevindt. 

Betere veiligheid tijdens het rijden

Telematica maakt het ook mogelijk om het rijgedrag van de chauffeurs in de gaten te houden. Wanneer een chauffeur niet veilig rijdt kan er meteen gecommuniceerd worden het rijgedrag aan te passen. Je kunt denken aan wanneer een chauffeur bijvoorbeeld te hard rijdt of in onveilige situaties bevindt. Ook kun je moet een goede rijstijl brandstof en onderhoudskosten besparen. Door langzamer te rijden kun je namelijk veel brandstof besparen. De onderhoudskosten worden verlaagd doordat er makkelijk bijgehouden kan worden hoeveel kilometers er met een voertuig gereden is. Wanneer de aantal kilometers zijn bereikt kan er aangegeven worden dat een voertuig onderhoud nodig heeft.