Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Zo werkt de remklauw in je Audi q7

remklauw audi q7

Je weet niet wat een remklauw is? Geen wonder, want het is een nogal onbekend onderdeel dat niet vaak aan vervanging toe is. Een leek zou het ook niet kennen. Een monteur heeft bovendien waarschijnlijk helemaal geen zin om uit te leggen wat het precies is. Wil je het toch graag weten, zodat je ook weet wanneer je Audi q7 wellicht een beurt nodig heeft? Ontdek hier alles over de remklauw in je Audi q7.

remklauw audi q7

Over het remsysteem

De remklauw is na het rempedaal de eerste schakel in het remsysteem. Andere onderdelen in het remsysteem zijn:

  • remschijven
  • remblokken
  • de hoofdremcilinder

Alle onderdelen bij elkaar zorgen ervoor dat de auto kan remmen. Dat is niet alleen belangrijk als je snel tot stilstand wil komen maar ook als je bijvoorbeeld langzaam moet afremmen voor een bocht of als je vaart moet minderen bij een file. De remmen zijn ontzettend belangrijk en de remklauw dus ook.

Trappen op het rempedaal

Wanneer je wil remmen, dan druk je op het rempedaal met je voet. Als je snel tot stilstand moet komen rem je hard, wil je juist alleen een beetje vaart minderen dan doe je het voorzichtiger. In alle gevallen is het aan te raden om te remmen met beleid. Wat er gebeurt als je trapt op het rempedaal, is dat je de remklauw als het feite een duw geeft. Deze komt in contact met de remblokken en deze drukken weer op de remschijf of remschijven. Afhankelijk van de auto zijn dat er meerdere. Door die wrijving die vrij komt, gaat de auto dan langzaam maar zeker afremmen.

Een remklauw vervangen

Voor de duidelijkheid: een remklauw kun je niet zomaar zelf vervangen. Het is geen lampje of beetje olie. Het is een ontzettend belangrijk onderdeel dat het verschil kan maken tussen veilig rijden en een groot ongeluk. Je kunt daar dus niet zomaar zelf mee prutsen, tenzij je natuurlijk een ervaren monteur bent.