Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Wat komt er kijken bij een rijschool beginnen?

Stel je voor: je hebt je opleiding tot rijinstructeur afgemaakt, maar wil niet weer in loondienst. In plaats daarvan wil je wellicht je eigen baas worden. Een eigen rijschool beginnen is dan een goede optie. Al heeft dit veel voordelen, er komt ook veel bij kijken. Als je ervoor kiest, kun je een zelfstandige rijschool starten of je aansluiten bij een franchise. Deze blog bespreekt de voor- en nadelen van beide, zodat je een afgewogen keuze kunt maken.

Zelfstandig een rijschool beginnen

Als je compleet je eigen uren en loon wilt bepalen, is een eigen rijschool beginnen een goede optie. Je bent je eigen baas, wat veel voordelen en vrijheid met zich meebrengt. Toch zit er ook een groot nadeel aan: je draag namelijk niet alleen alle lusten, maar ook alle lasten. Als er wat mis gaat met je bedrijf, ben je zelf ook de klos. Daarnaast moet je al het andere ook regelen. Dit betekent dat je zelf leerlingen aan zult moeten trekken, door goede marketing en promotie. Hiervoor heb je dingen als een huisstijl, een mooie website en een goede financiële administratie nodig. Dat is een hele uitdaging, die sommigen op het lijf is geschreven, maar anderen niet. Daarom is het aansluiten bij een franchise ook een mogelijkheid.

Een eigen rijschool op franchisebasis

Een franchise rijschool beginnen betekent dat je zelfstandig een rijschool start, maar dat je je wel aansluit bij een andere rijschool. Op die manier rijd je onder hun naam, maar je beslist alsnog veel zelf. Daarnaast nemen zij je ook bepaalde dingen uit handen, zoals de werving van leerlingen. Hierdoor is het niet meer nodig om zelf veel geld en tijd te stoppen in marketing en promotie. Daarnaast biedt de franchise je vaak goedkopere verzekeringen, zij kunnen ze immers in bulk afsluiten. Ook hebben zij vaak een financieel adviseur in huis. Het is belangrijk om te weten dat ook dit niet gratis is, je betaalt een zogenaamde entree fee en die kan hoog oplopen. Ook is het mogelijk dat je een deel van je omzet af moet dragen. Het is belangrijk om te weten dat er veel kwaliteitsverschil zit tussen franchise rijscholen, kijk dus vooraf wat anderen erover hebben geschreven.

De praktische dingen bij het beginnen van een rijschool

Of je nu kiest voor een eigen rijschool beginnen of een franchise rijschool, er zijn een aantal dingen die je zult moeten regelen. Het belangrijkste is wellicht wel de lesauto. Je kunt ervoor kiezen om er een te kopen, nieuw of tweedehands, of te leasen. Aangezien nieuwe auto’s erg duur zijn en de waarde van een auto erg snel zakt, kiezen veel starters voor een tweedehands lesauto. Of je nu kiest voor leasen of kopen, er zijn een aantal vereisten waar een lesauto aan moet voldoen. Zo moet je dubbele bediening hebben, wat neerkomt op een tweede koppeling- en rempedaal. Dit kost rond de €600,-. Ook is het nodig om extra spiegels te plaatsen, zodat je beter kunt ziet wat je leerling en het verkeer doen. Deze kosten zijn een stuk minder heftig, zo rond de €60,-. Daarnaast zal je, als je een eigen rijschool opricht, wat praktische dingen moeten regelen. Denk hierbij aan inschrijvingen bij de KvK en het CBR. Maar start eerst met je opleiding via Firstt.nl