Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

De Geschiedenis en Technologische Hulpmiddelen in de Landbouw

Eén van Nederlands grootste trotsen is de landbouw. Meer dan de helft van de oppervlakte van ons kikkerlandje wordt gebruikt voor het verbouwen van groenten en planten. Nu is meer dan de helft een enorm gebied, maar het levert ons ook wat op. Na de VS is Nederland namelijk de grootste exporteur als het om agrarische producten gaat. Dit is iets om wel trots op te zijn. Het is natuurlijk niet zomaar zo een groot aandeel geworden van ons land, dus laten we kijken naar hoe dit eigenlijk is ontstaan. 

Geschiedenis in de landbouw

Vroeger, en dan heb ik het over een paar honderd jaar geleden, was de landbouw voornamelijk gericht op het verbouwen van voer voor het vee. Het was toen allemaal zo makkelijk nog niet. De zandgronden hielpen niet mee en bedrijfjes waren genoodzaakt samen te werken om het hoofd boven water te houden. Wat verder in de tijd begonnen mensen meer gespecialiseerd te worden en ontstonden er vakgebieden. Veehouderij is hier een voorbeeld van, maar ook tuinbouw of akkerbouw. Vooral die laatste twee kosten veel tijd en energie als dat allemaal met de hand gedaan moet worden, dit kon dus efficiënter. Mechanisering begon langzaam een handje te helpen. 

Landbouw in het heden

Tegenwoordig wordt al het werk niet meer met de hand gedaan, maar met landbouwmachines. Kolossen die over de enorme velden rijden en dankzij de juiste techniek soms zelfs geautomatiseerd zijn. Uren lang voorover gebukt staan om te oogsten hoeft dus niet meer. Een ander voordeel is de efficiëntie. Alles gaat vele malen sneller dan handwerken. Een nadeel aan deze apparaten is helaas de veiligheid. Je weet uiteindelijk nooit wat een machine uitspookt als niemand er meer op let. Ook het transport van alle oogsten gebeurt door onder andere vrachtwagens. Niet alleen voor de omgeving is dit spannend, maar het kan ook schade aan het voertuig zelf opleveren.

Technologie in de landbouw

We komen in de Nederlandse landbouwindustrie dus van ver, maar inmiddels zijn we één van de grootste van de wereld. Dit vergt de nodige ontwikkeling, wat nu voornamelijk is gericht op automatisering van de techniek. Dit allemaal veilig houden is erg belangrijk en achteruitrijcamera’s kunnen hier erg bij helpen. Nu is er op veel plekken een achteruitrijcamera te koop, maar wat is nu de juiste keuze. Dit is voor elke machine of elk transportvoertuig anders. Waarbij voor de één een waeco camera geschikt is, zal dit voor iemand anders niet zo zijn. Natuurlijk is het het handigst gewoon advies te vragen bij professionals voor jouw desbetreffende voertuig.