Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Elektrische step regels in Nederland

elektrische step regels

Niet iedere elektrische step mag op de openbare weg rijden in Nederland. De elektrische step moet hier namelijk gekeurd voor zijn door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Op het rijden met een elektrische step zonder goedkeuring kan een fikse boete staan en ook mag de politie het voertuig in beslag nemen.

Een elektrische step kan op verschillende manieren gekeurd goedgekeurd zijn voor op de openbare weg

De elektrische step regels in Nederland zijn voor veel mensen onduidelijk, een e-step kan namelijk gekeurd worden op 3 verschillende manieren.

Elektrische step gekeurd als scooter

De step kan gekeurd worden als scooter (snorfiets of bromfiets) en voor het rijden op een elektrische step gekeurd als scooter moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ook is een WA-verzekering verplicht en is de maximale snelheid van de elektrische step 25 of 45 kilometer per uur. Ook zal je de regels die gelden voor een scooter moeten opvolgen. Voor steps gekeurd als bromfiets, die dus een maximale snelheid van 45 kilometer per uur hebben ben je ook verplicht om een helm te dragen. Een voorbeeld van een elektrische step gekeurd als snorfiets is de Veeley V5.

elektrische step regels

Elektrische step gekeurd als bijzondere bromfiets

Een e-step kan ook gekeurd worden als bijzondere bromfiets, dit type keuring is minder streng en om hier op te rijden is geen rijbewijs nodig. Wel is de minimumleeftijd 16 jaar en is een WA-verzekering verplicht. Ook is de maximumsnelheid 25 kilometer per uur.

Elektrische step met stepondersteuning

De laatste optie is dat de elektrische step kan gezien worden als een elektrische step met ondersteuning. Dit wil zeggen dat de elektrische step niet op eigen kracht kan rijden, maar wel kan ondersteunen.

Voor een elektrische step met hulpmotor is een rijbewijs niet nodig, ook is er geen minimumleeftijd en ook een verzekering is niet nodig. Wel is het voor de meeste mensen even wennen om te rijden op een elektrische step met ondersteuning.

elektrische step regels

De toekomst van de elektrische step

Momenteel wordt er in de tweede kamer besproken om een speciale wet te maken voor de kleine elektrische voertuigen waar de e-step ook onder valt. Deze wordt namelijk nu meestal gezien als bromfiets, waardoor de keuring erg streng kan zijn en er veel elektrische steps niet op de weg mogen rijden. Met een nieuwe wet die hier speciaal gemaakt voor is zouden kleine elektrische voertuigen voor de openbare weg veel toegankelijker moeten zijn.