Bloggen Over Vervoer

Alles over Vervoer

Motorverzekering in de winter door laten lopen of stopzetten?

motorverzekering doorlopen in de winter

De meeste motorrijders laten de motor in de wintermaanden staan en slechts een enkeling rijdt het hele jaar door. Het is zonde als je wel voor de verzekering moet betalen als jouw motorfiets binnen blijft staan. Bij veel verzekeraars is het dan ook mogelijk om de motorverzekering stop te zetten tijdens de winter. Wat is verstandig, de motorverzekering in de winter door laten lopen of stopzetten?

Ben je van plan om door te rijden?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden kijk je naar je eigen rijgedrag. Als jij de motor gebruikt voor woon-werkverkeer en ook in de regen, hagel of zelfs sneeuw op de motor stapt dan laat je de verzekering gewoon doorlopen. Motorrijden wordt steeds populairder in Nederland, onder andere door de vele files die je makkelijk voorbij kunt rijden. Rij jij hobbymatig en vind je het heerlijk om te rijden met mooi weer? Dan valt het aan te raden om de verzekering stop te zetten in de winter. Berg je motor op en laat deze afgedekt en droog staan op een warme plek totdat het voorjaar weer aanbreekt.

Winterstopregeling

De meeste verzekeraars hanteren een speciale winterstop regeling. Hierdoor betaal je geen premie over de winterstop maanden, van 1 december tot 1 maart. Je mag de motor in deze periode ook niet gebruiken of op een openbare plek parkeren. Door gebruik te maken van de winterstopregeling bespaar je eenvoudig en snel een paar tientjes per maand. Ook is er de zomertijddekking. Deze is speciaal voor de zomerrijders. Jouw verzekering gaat in op de laatste zondag van maart en duurt tot de laatste zondag van oktober. Binnen deze periode betaal je premie en ben je verzekerd. Als het al eerder mooi weer wordt moet je dus even wachten tot je de weg op mag.

Tijdelijk schorsen van je motor

Een andere optie is het tijdelijk schorsen van je motor. Hierdoor bespaar je niet alleen op de motorverzekering maar hoef je ook geen motorrijtuigbelasting te betalen. Per kwartaal scheelt dit je ongeveer €30,-. Voor het schorsen van de motor betaal je ook eenmalig een bedrag van €24,10. Je kunt de schorsing gewoon online aanvragen op de website van de RDW. Als je ook jouw motorverzekering stop zet moet je er wel rekening mee houden dat deze dan niet meer beschermd is tegen brandschade of diefstal.

Geld besparen vs. risico

Door je motorverzekering tijdelijk stop te zetten of de motor te laten schorsen kun je redelijk wat geld besparen. Vraag jezelf wel altijd af of het risico opweegt tegen de voordelen. Mocht er toch iets gebeuren kan het zijn dat je hiervoor zelf de kosten moet dragen, bijvoorbeeld bij diefstal.